Viool

De koningin van de muziekinstrumenten: Prachtig om naar te luisteren, mooi om te zien, leuk om te spelen!

De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie, en heeft het hoogste bereik. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok (arco), of door te tokkelen met de vingers (pizzicato). De houten klankkast dient om het geluid van de trillende snaren te versterken.

 

De viool wordt vaak alleen als een klassiek instrument gezien maar is van origine een volksinstrument. De viool wordt als zodanig ook veel gebruikt in Ierse, Schotse, joodse, zigeunermuziek en tegenwoordig in de popmuziek. In de popmuziek maken we vaak gebruik van een elektrische viool.

 

De viool is zowel alleen (solo) als in een groep ( orkest/ band/ensemble) goed te gebruiken. Een praktisch voordeel is dat je hem makkelijk overal mee na toe kunt nemen. Doordat je verschillende maten violen hebt (kinderviolen die ook nog eens in vele kleuren verkrijgbaar zijn) kun je er als kind vroeg mee beginnen en omdat de fysieke inspanning relatief laag is kun je het tot op hoge leeftijd goed blijven bespelen. En behalve dat een viool prachtig klinkt ziet het er ook nog prachtig uit!

 

De altviool is de grotere broer van de viool en klinkt een kwint lager. De altviool is vooral onmisbaar in het orkest en het strijkkwartet.

 

Om te beginnen met vioolles is er geen voorkennis nodig en kan met vrijwel iedere leeftijd begonnen worden (vanaf 5 jaar). De lessen worden aangepast aan de leeftijd, zodat zowel kinderen als volwassenen zich bij ons thuis voelen. Met alle leerlingen doen wij regelmatig prachtige projecten.

De docent: Maurice Keulen

De vioollessen worden bij muziekschool Fantasia gegeven door docent Maurice Keulen.

 

"Ik ben de viooldocent van Muziekschool Fantasia Molenhoek/Malden. Er is niets mooier dan je eigen passie te delen met anderen en ze stap voor stap de viool steeds beter te laten bespelen.

 

Van kleins af aan was het al snel duidelijk; hoe dan ook wilde ik viool spelen! Ik ben met 7 jaar begonnen met vioolles bij juf Elly van der Lubbe en heb aansluitend viool gestudeerd aan het Conservatorium Maastricht bij Dhr. Dirk Verelst. Hier behaalde ik mijn diploma’s 'Docerend Musicus' en 'Uitvoerend Musicus' (2000). Naast mijn studie heb ik meerdere masterclasses gevolgd bij o.a. Herman Krebbers en Philippe Hirschhorn. Daarnaast heb ik het Certificaat 'BeroepsKunstenaars in de klas' (basis onderwijs) behaald.

 

Ondertussen ben ik getrouwd met mijn lieve echtgenote Marije. Samen hebben we twee kinderen Simon (5 jaar) en Emma (3 jaar) en wonen we nu enkele jaren in Bergen."

Prijzen

Voor actuele prijzen graag even contact met ons opnemen.

Proefles

Enthousiast geraakt en wil je een keer vrijblijvend een proefles meedraaien? Klik dan op onderstaande knop om het proeflesformulier in te vullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.